Szafki kuchenne powinny być trwałe i praktyczne. Najlepiej, aby były wykonane z materiału, który wykazuje wysoką odporność na uszkodzenia mechaniczne, wilgoć oraz wysokie temperatury. Meble kuchenne rzadko powstają w całości z jednego tworzywa. Zazwyczaj do produkcji korpusu używa się innego materiału niż do wykonania widocznych elementów zabudowy.
Czy warto kupić szafki kuchenne z litego drewna?
Szafki kuchenne z litego drewna coraz częściej pojawiają się w domach jednorodzinnych i mieszkaniach. Bardzo dobrze prezentują się zarówno w kuchniach klasycznych, jak i nowoczesnych. Drewno naturalne to trwały surowiec, który przy właściwej pielęgnacji zachowuje oryginalny wygląd na długie lata. Drewniane fronty kuchenne mogą być dowolnie frezowane lub pozostać gładkie. Najczęściej do produkcji mebli kuchennych wykorzystywany jest dąb lub buk. Do popularnych gatunków należą także: jesion, brzoza, czereśnia oraz jawor. Bejcując tańsze rodzaje drewna, można upodobnić je do tych droższych. Drewniane szafki kuchenne należy poddawać systematycznej konserwacji – w przeciwnym wypadku meble mogą zacząć pękać lub wypaczać się pod wpływem wilgoci.
Alternatywy dla drewnianych szafek kuchennych
Drewniane szafki kuchenne należą do najdroższych, dlatego wiele osób decyduje się na tańsze meble z płyty MDF, która powstaje z drobno zmielonego drewna z dodatkiem związków organicznych. Materiał ten jest dostępny w różnych grubościach i formatach. Jego zaletą jest to, że wykazuje wysoką odporność na wilgoć, lecz ulega zużyciu szybciej niż naturalne drewno. Meble z płyty MDF pokrywa się folią PCV lub też lakierem, fornirem lub laminatem (od rodzaju powłoki zależą jej właściwości). Dobrym wyborem jest wykonanie korpusu szafek z materiału drewnopodobnego, a frontów z litego drewna.