Praktycznie zaaranżowana kuchnia pozwoli nam znacznie lepiej zorganizować wykonywane w niej czynności, a tym samym zaoszczędzić wiele czasu i energii. Jednym z najbardziej ergonomicznych układów jest tu tzw. trójkąt roboczy.
Czym jest trójkąt roboczy i dlaczego warto zastosować go w kuchni
Zasada trójkąta roboczego polega na umieszczeniu w kuchni poszczególnych sprzętów i mebli w taki sposób, by maksymalnie usprawnić poruszanie się wśród nich i wykonywanie poszczególnych działań. Określenie „trójkąt” bierze się od trzech najważniejszych urządzeń, jakimi są płyta grzewcza, lodówka i zlewozmywak. To właśnie między nimi cyrkulujemy, przyrządzając posiłek, sprzątając po nim czy nawet układając przyniesione zakupy.
By wykonywanie tych czynności było proste i komfortowe, sprzęty te należy ustawić względem siebie tak, jakby były wierzchołkami trójkąta. Jeżeli chcemy uzyskać optymalny efekt, rozważmy skorzystanie z usług firmy projektującej kuchnie na wymiar. Wzajemna odległość poszczególnych sprzętów powinna mieścić się w granicach:
- dla kuchenki i lodówki – 120-270 cm,
- dla lodówki i zlewozmywaka – 120-210 cm,
- dla zlewozmywaka i kuchenki – 120-210 cm.
Powstałe w ten sposób wolne miejsca należy zapełnić innymi istotnymi elementami umeblowania. Dla przykładu pomiędzy lodówką a zlewozmywakiem powinien znajdować się blat roboczy – ułatwi nam to wyjmowanie produktów spożywczych z lodówki oraz ich mycie. Drugi blat warto umieścić pomiędzy zlewozmywakiem a kuchenką, by móc szybko i sprawnie pokroić oczyszczone składniki i przystąpić do gotowania.
Jak prawidłowo rozplanować trójkąt roboczy?
Rozmieszczenie mebli i sprzętów jest do pewnego stopnia uzależnione od kształtu i wymiarów kuchni. Do najbardziej powszechnych typów zabudowy należą:
- kuchnia jednorzędowa – spotykana przede wszystkim w niewielkich i ciasnych pomieszczeniach. W takiej kuchni wszystkie sprzęty ustawione są wzdłuż jednej ściany, co uniemożliwia utworzenie trójkąta. Możemy jednak ułatwić sobie korzystanie z niej, instalując nad palnikami osłonę na zawiasach lub decydując się na płytę indukcyjną zamiast tradycyjnej – w ten sposób zyskamy dodatkowy blat;
- kuchnia dwurzędowa – ponieważ sprzęty kuchenne ustawione są tu przy dwóch przeciwległych ścianach, wariant ten oferuje znacznie więcej możliwości;
- kuchnia tworząca literę U – sprawdzi się w tych pomieszczeniach kuchennych, w których odległość pomiędzy dwoma rzędami mebli jest nie mniejsza niż 100 cm;
- kuchnia tworząca literę L – to zdecydowanie najwygodniejszy rodzaj zabudowy. Stosując go, umieśćmy dwa z trzech elementów trójkąta przy tej samej ścianie, pamiętając, że zlewozmywak musi znajdować się pomiędzy kuchenką i lodówką;
- kuchnia z wyspą – popularna w pomieszczeniach otwartych, np. połączonych z salonem lub jadalnią. Trójkąt możemy zaplanować tu w taki sposób, by zlewozmywak i lodówka stały przy jednej ścianie, a kuchenka po przeciwnej stronie – np. wbudowana w wyspę.