Jaki blat do kuchni wybrać?
Blat kuchenny musi przede wszystkim zapewniać wygodę użytkowania. Warto dostosować go do stylu życia domowników, czyli tego, jak często samodzielnie gotują oraz jakiego rodzaju są to posiłki. Jeśli w Twoim domu kuchnia służy wyłącznie do podgrzewania gotowych potraw, możesz wybrać estetyczny, lecz mniej funkcjonalny blat drewniany. W przypadku, gdy lubisz gotować i często czyścisz powierzchnię po przyrządzaniu posiłków, zainwestuj w odporny na uszkodzenia produkt, który jest łatwy w utrzymaniu i nie wymaga impregnacji.
Istotny jest również wybór odpowiedniego materiału na blat kuchenny. W pomieszczeniach urządzonych w stylu tradycyjnym najlepiej sprawdzi się drewno. Zimny kamień lub marmur bardzo dobrze prezentuje się w eleganckich kuchniach nowoczesnych i klasycznych. Ekonomicznym wyborem są blaty z laminatu, który doskonale imituje naturalne surowce. Dzięki nim niskim kosztem stworzysz spójną i trwałą zabudowę. Blaty laminowane są odporne na wysoką temperaturę, ścieranie oraz odbarwienia, a także łatwe do utrzymania w czystości. Nie sprawiają problemu w demontażu, zatem w razie potrzeby po kilku latach użytkowania można wymienić je na nowe bez konieczności ingerowania w pozostałe elementy mebli kuchennych.